Οι οργανώσεις που υπογράφουμε -μέλη της Καμπάνιας για την Πρόσβαση στο Άσυλο- και δραστηριοποιούμαστε στο πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εκφράζουμε την ανησυχία και την επί της αρχής έντονη αντίθεσή μας για τη θεσμική οπισθοδρόμηση που σηματοδοτεί η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και κυρίως η, εκ νέου, υπαγωγή του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης και του ασύλου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή στο Υπουργείο το οποίο είναι κατ’ αρχήν αρμόδιο για ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

 

Οι επιστροφές έγιναν στο πλαίσιο της "Διοικητικής Διευθέτησης" Γερμανίας-Ελλάδας, παρακάμπτοντας τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ.

  Δελτίο Τύπου

Άρθρο Εφημερίδας των Συντακτών

Το ΑΙΤΗΜΑ ανέλαβε πρωτοβουλία για την κατάργηση της χρήσης ακατάλληλων χώρων για τη διοικητική κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο. 

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας διενεργήθηκαν συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς και επιπλέον συντάχθηκε ανοικτή επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές που συνυπογράφηκε από 16 φορείς. 

  

Διαβάστε: 

Σχετικό άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτώv.

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/193640_protoboylia-apo-aitima-gia-tin-katargisi-akatallilon-horon-kratisis?fbclid=IwAR3F9ky3NvGWcQjgji7Omm6FIdphYn56plgK3gLSm76gfkK3vcwdY-GIM10

Την ανοικτή επιστολή των 16 φορέων

http://www.aitima.gr/images/pdf/Greekopenlettermay2019.pdf

Το δελτίο τύπου για την ανοικτή επιστολή

http://www.aitima.gr/images/pdf/Greekpressreleasemay2019.pdf