Πριν από ένα χρόνο η οργάνωσή μας δημοσιοποίησε την έκθεση ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ στην οποία εντόπιζε σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία ασύλου.

 

Με ανησυχία παρατηρούμε ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που είχαμε επισημάνει παραμένουν και ότι παράλληλα εμφανίζονται νέα.

Διαβάστε το δελτίο τύπου.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017)

Υποστηρίξαμε 2385 άτομα.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΣΥΛΟΥ (Ιανουάριος-Απρίλιος 2017)

 

Συντάξαμε την έκθεση Αιτούντες Άσυλο ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

http://aitima.gr/images/pdf/fullreport.pdf

 

ΠΑΡΟΧΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2017)

Κάναμε 32 επισκέψεις σε χώρους κράτησης.

Διενεργήσαμε συνέντευξη με 143 κρατούμενους

Διερευνήσαμε 69 υποθέσεις

 

ΥΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ (Ιανουάριος-Ιούλιος 2017)

Παρείχαμε υλική βοήθεια σε  935 ευάλωτα άτομα μία ή και περισσότερες φορές.

 

ΔΙΚΤΥΩΣΗ- ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στην Ελλάδα: Συμμετείχαμε στην ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ (http://asylum-campaign.blogspot.gr/ ) την οποία συντονίσαμε καθ’όλο το 2017.

Συμμετείχαμε στο Δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών που μετακινούνται το οποίο συντονίζει ο Συνήγορος του Παιδιού (http://www.0-18.gr/gia-megaloys/deltia-typoy/dikaiomata-ton-paidion-poy-metakinoyntai-ekthesi-kai-diktyo-me-protoboylia-toy-synigoroy).

Στην Ευρώπη: Συμμετείχαμε σε συναντήσεις που οργανώθηκαν από τα δίκτυα  ECRE, PICUM, END FGM Campaign.

 

Η, προ ολίγων ημερών, σύλληψη, εντός της Υπηρεσίας Ασύλου και διοικητική κράτηση του Τούρκου πρόσφυγα στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο με απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, μετά την προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών περί αναστολής της ως άνω απόφασης, συνιστά, χωρίς αμφιβολία, πρωτοφανή παράνομη ενέργεια που πλήττει τον πυρήνα του κράτους δικαίου.
Η ως άνω παράνομη σύλληψη και κράτηση εντάσσεται σε μια σειρά παραβιάσεων που τελούνται από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των 8 Τούρκων στρατιωτικών αιτούντων άσυλο και προσφύγων και προσβάλλουν βασικές αρχές του κράτους δικαίου και δη το τεκμήριο αθωότητας, την αρχή της εμπιστευτικότητας, την προσωπική ελευθερία. Σηματοδοτούν, δε, τη συνέχιση της διολίσθησης της Κυβέρνησης και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πολιτικές, προφανώς, σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου:

Το ΑΙΤΗΜΑ βρίσκεται πάντα κοντά στις κοινότητες των προσφύγων και των μεταναστών και συμμετέχει συχνά σε ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Με τη νέα χρονιά αρχίζουμε έναν κύκλο ενημερωτικών δραστηριοτήτων. Ξεκινάμε στις 15 Ιανουαρίου στο Κέντρο Κοινότητας "ΧΩΡΑ" Khora με παροχή ενημέρωσης για θέματα ασύλου και διοικητικής κράτησης.

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης που δημιούργησε το Κέντρο Κοινότητας "ΧΩΡΑ".